semanare gazon primavara

Semănare gazon primăvara: pașii care trebuie urmați pentru a avea succes

Există două perioade în timpul anului care sunt perfecte pentru însămânțarea gazonului sau regenerarea acestuia:

  • primavara
  • toamna

La sfârșitul iernii, pentru a ști când să semănați iarba de gazon, trebuie de fapt să schimbați întrebarea și să vă gândiți în ceea ce privește temperatura solului.

Pentru semințele obișnuite de iarbă, cel mai bun moment pentru a semăna gazonul primăvara este atunci când temperatura minimă a solului este constant peste 10/12 grade, chiar și noaptea.

Solul care este rece noaptea rămâne rece până la mijlocul dimineții și nu va permite germinația și creșterea optimă.

Rezultatul va fi inevitabil un gazon subțire și slab dezvoltat. Dacă semănați gazonul prea devreme, există riscul ca unele înghețuri târzii să strice gazonul tânăr și germinarea să aibă loc doar parțial.

Dacă semănatul se face în luna martie, va fi necesar să așteptați până când temperaturile vor crește și nu există riscul de îngheț sau zăpadă care ar putea compromite munca.

Semănarea gazonului în 7 pași

Următoarea este o metodă dovedită pentru însămânțarea corectă. Această strategie în 7 pași este valabilă doar pentru însămânțarea unui gazon nou.

#1 Plivirea solului

Ar trebui să începeți cu  plivitul solului. Este o operațiune care servește la eradicarea completă a buruienilor.

Odată ce toată vegetația s-a uscat vom proceda la îndepărtarea reziduurilor și la lucrul solului. Având în vedere nivelul ridicat de toxicitate al glifosatului, vă recomandăm să folosiți erbicide naturale, care sunt mai scumpe, dar inofensive pentru oameni și animale.

#2 Lucrarea și modificarea solului

Dacă solul este compact, acesta va fi arat sau săpat cel puțin 20/30 cm și apoi măcinat pentru a zdrobi, nivela și face stratul de suprafață omogen. În această etapă se recomandă adăugarea unor amendamente capabile să maximizeze fertilitatea. Vă recomandăm să folosiți produse pe bază de acizi humici, micorize și tricodermă.

În cazul solului prea argilos, se mai poate interveni prin adăugarea de nisip.

#3 Crearea solului ideal

Pe terenul perfect nivelat vom proceda apoi la întinderea unui strat de 3/4 mm de pământ de gazon specific care conține eventual nisip și fibre/lemn de nucă de cocos.Pentru a spori efectul solului adăugați 50 de grame de spori de micorize.

Acest strat va reprezenta patul de însămânțare ideal pentru a încuraja o germinare mai bună și totală a semințelor. Este o operațiune opțională, dar recomandată deoarece un sol bun este capabil să crească germinația cu până la 30%.

#4 Distribuirea semințelor

Semănatul trebuie efectuat întotdeauna cu o semănătoare specială pentru gazon (pe care o vom reutiliza și pentru regenerări în anii următori). Dacă optați pentru însămânțarea manuală, va trebui să aveți grijă să distribuiți uniform cantitatea potrivită de semințe.

Dacă există o problemă cu furnicile, se recomandă să amestecați niște pudră naturală antifurnici cu semințele. Odată ce sămânța a fost răspândită, solul trebuie compactat cu role speciale pentru gazon, pentru a pune semințele în contact bun cu solul, pentru a compacta solul și pentru a preveni ploaia și vântul să miște semințele.

#5 Fertilizarea starter

Ulterior vom distribui un îngrășământ starter cu un conținut ridicat de fosfor  (exemplu: Bio Start sau Pro Start). Această fertilizare este foarte importantă pentru a garanta nutrienții corecti în primele etape delicate de creștere a ierbii.

#6 Irigare

Acum tot ce trebuie să facem este să udăm puțin și de câteva ori pe zi pentru a menține solul constant umed până când semințele germinează complet, ceea ce are loc într-o perioadă care variază de la 5 la 10 zile. Apoi udarea se va face zilnic până când iarba ajunge la o înălțime de 10 cm (aproximativ 4 săptămâni).

#7 Prima tăiere

Cand ajunge la 10 cm se va proceda la prima taiere, indepartand doar aproximativ 1/3 din inaltime si se va proceda cu o fertilizare de sustinere efectuata cu ingrasaminte cu azot cu eliberare lenta.

Dacă am ajuns deja la sfârșitul lunii mai, ar trebui folosit în schimb un îngrășământ cu potasiu pentru a ajuta gazonul să depășească stresul termic.

cum se aleg semințele de gazon

Alegerea semințelor de utilizat este unul dintre elementele cheie în succesul unui gazon bun. Atentie maxima de a alege doar seminte proaspete, eventual de ultima productie. În primul rând, trebuie luați în considerare factori precum expunerea la soare și locația geografică.

Apoi definiți așteptările estetice dorite: culoarea și textura frunzei și nivelul de întreținere pe care sunteți dispus să-l dedicați gazonului: cu cât doriți mai mult un gazon fin, întunecat și dens, cu atât mai mult trebuie să fiți dispus să efectuați fertilizarea și irigarea.

Ultimul factor de luat în considerare la alegerea semințelor de gazon este rezistența la călcare pe care trebuie să o aibă suprafața de iarbă. Dacă ai copii sau câini și vrei un gazon rezistent și utilizabil, va trebui să alegi anumite semințe care să fie rezistente la călcare.

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *