Gazon îngălbenit iarna. Ce să fac?
Se întâmplă destul de des să apară unele forme de îngălbenire în gazon în timpul iernii. Înțelegerea cauzei este de o importanță fundamentală nu numai pentru a o vindeca, ci mai ales pentru a preveni degenerarea acesteia.
Din punct de vedere tehnic, îngălbenirea iernii poate fi cauzată din 4 motive:
- frig intens
- deficiență nutrițională
- boli fungice
- lipsa de apa
Să ne uităm unul câte unul la aceste motive, încercând să înțelegem cum să recunoaștem simptomele și ce operațiuni de vindecare să implementăm.
CAUZA ÎNGALBIENII 1: RECE, GER ȘI ZĂPADA
Îngălbenirea cauzată de frig, înghețurile nocturne și gerul este ușor de recunoscut deoarece apare într-o manieră ușoară și larg răspândită și numai după o perioadă de cel puțin 2 săptămâni de frig foarte intens.
Acesta este un fenomen care poate apărea mai intens la unele specii de semințe precum păstucul arundinacea.
În aceste situații iarba își încetinește activitățile și intră într-un fel de repaus vegetativ, hibernare, care servește la evitarea producerii de energie, ceea ce este foarte dificil când este frig și este puțină lumină.
Este clar că dacă acest stres termic apare într-un gazon slăbit din cauza lipsei de nutrienți, atunci este foarte probabil ca daunele să degenereze mai rapid.
S-a demonstrat că, mai ales pentru daune cauzate de îngheț, un sol bogat încărcat cu substanță organică ajută la atenuarea problemelor de frig și deshidratare prin îngheț.
Dacă solul de gazon este sărac în substanță organică, acesta poate fi introdusă și în ianuarie și februarie. Produsele care trebuie folosite trebuie sa fie granulare, specifice gazonului, de preferat vegetale.
Apoi, există și alte tehnici pe care le putem pune în practică pentru a reduce îngălbenirea de iarnă din cauza frigului:
- Dacă ninge, evitați să călcați sau să comprimați straturile de zăpadă. Compactarea zăpezii creează mai ușor formarea gheții persistente și, mai ales, blochează schimbul de gaze.
- Daca folosesti sare de dezghetare pe pasarele, ai mare grija sa nu ajunga in iarba: arderea este garantata. Alternativ, puteți utiliza o sare fără clorură de sodiu.
- Atunci când gazonul este acoperit de îngheț, în special cel prezent în zonele expuse la nord sau la umbră, trebuie să evitați și mersul pe el. Înghețul este roua înghețată și tinde să rămână pe frunze toată ziua în timpul iernii. Persistând pe vârfuri, provoacă îngălbenirea care în timp se va extinde și la restul vegetației.
- Acolo unde este posibil, dacă elimini în mod constant înghețul, vei reduce foarte mult îngălbenirea enervantă. Aceasta este o operațiune profesională efectuată prin periere sau trecere a plasei.
- Îmbunătățește drenajul. Printre numeroasele beneficii pe care le oferă o bază drenantă se numără și reducerea daunelor cauzate de frig, de fapt, în cazul unui drenaj bun, apa liberă nu se oprește în apropierea plantelor, nu îngheață noaptea.
CAUZA ÎNGĂLBENIRII 2: LIPSĂ DE NUTRIȚIE
Lipsa hranei iarna sau slaba capacitate a solului de a elibera elemente minerale, se manifesta printr-o ingalbenire usoara, incepand de la varfurile frunzelor care apoi se intinde progresiv pe verticala, dar intotdeauna fara prezenta unor pete maronii, negre sau rosiatice.
Îngălbenirea cauzată de deficiențe nutriționale este frecventă în iernile blânde sau ploioase. De fapt, cu temperaturi mai mari decât media, gazonul tinde să consume mai mult azot. Cu toate acestea, atunci când plouă mult, leșierea elementelor nutritive crește.
Îngălbenirea din cauza deficiențelor nutriționale este frecventă și atunci când fertilizarea pre-iarnă a fost efectuată insuficient sau când se folosesc îngrășăminte cu performanțe slabe.
Solutia este evident sa intervenim imediat cu ingrasamantul potrivit. Neacordarea atenției acestui semnal important pentru ajutor ar putea fi foarte costisitoare.
Există 4 strategii pe care le putem folosi, primele două se bazează pe compensarea pur nutrițională, celelalte două implică și administrarea de substanță organică pentru a crea un mediu mai responsabil și mai reactiv:
- strategie cu un singur produs foliar: 350 g la 100 m2 de gazon de îngrășământ lichid echilibrat în 10 litri de apă. Distribuiți în jurul prânzului.
- strategie cu un singur produs granular: 40 g pe m2 de îngrășământ cu azot nitrat
- strategie cu 2 produse, dintre care unul foliar: 50 g pe m2 de îngrășământ organic îmbogățit cu micorize și tricodermă + 350 g de îngrășământ foliar lichid la 10 litri de apă la 100 m2 de gazon. Distribuiți în jurul prânzului.
- strategie cu 2 produse granulare: 50 g pe m² de îngrășământ organic îmbogățit cu micorize și tricodermă + 30 g pe m² de îngrășământ mineral azotat cu potasiu specific pentru iarnă sau 40 g pe m² de îngrășământ cu azot nitrat.
Strategiile #1 și #3 sunt cele mai puternice, dar necesită doi pași.
CAUZA ÎNGĂLBENIRII 3: BOLI FUNGICE
Îngălbenirea cauzată de boli fungice este ușor de recunoscut deoarece este mult mai localizată și întotdeauna însoțită de alte fenomene estetice.
Cele mai frecvente 3 boli în timpul iernii sunt:
- ruginA care se manifesta prin prezenta sporilor pulverulenti galbeni/portocalii
- antracnoză care se manifestă cu pete întunecate/negre și părți de frunze necrozate
- fuzarioza, în special microdochoium nivale care se manifestă printr-un putregai uleios însoțit de un miceliu bumbac alb
Rugina și antracnozele sunt relativ ușor de combatut, deoarece arată, de asemenea, o lipsă clară de nutrienți (în special azot) și o absență a răspunsului la endoterapie.
Protocolul de urmat
- Nutriție cu azot cu acțiune rapidă cu produse lichide sau produse granulare în doze de 300 de grame (lichid) în 10 litri de apă la 100 m2 și, respectiv, 15 grame (granulare) pe m2.
- tratament de inducție de rezistență cu complexe de cupru de concentrație mare în doză de 40 de grame de produs la 10 litri de apă la 100 m2 de gazon
- tăiați iarba dacă este mai înaltă de 10/11 cm, având grijă să nu răspândiți sporii
Din păcate, când este foarte frig, aproape toate tratamentele au un efect mai mic, acest lucru este valabil mai ales pentru fusarium, de aceea este important să acționezi cât mai curând posibil și să efectuezi operațiunile în zilele cele mai blânde coincide cu cea mai caldă perioadă, care iarna coincide cu amiaza.
Protocolul pentru infecțiile cu fuzarium sugerează:
- Atenție: în acest caz opriți tăierea și călcarea în picioare chiar și în cazul ierbii înalte pentru a evita distribuirea sporilor în restul gazonului
- n.3 tratamente cu complexe de cupru la 4/5 zile una de alta in doza de 40 grame de produs in 10 litri de apa la 100 m2 de gazon combinat cu 60 de grame de alge brune
- creați un antagonism microbian prin efectuarea unui tratament radical folosind produse pe bază de fusarium oxysporum în doză de 25-30 grame la 100 m2 diluate în 10-20 litri de apă. Se administreaza cu temperaturi ale solului peste 9° si ulterior se iriga cu minim 5 litri pe metru patrat.
- În caz de stagnare a umidității și prezență continuă a rouei, se recomandă uscarea zonelor cele mai afectate și a focarelor cu putregai sau puf alb, folosind suflante de frunze
- Este întotdeauna utilă acidificarea primilor centimetri de sol folosind sulf lenticelar într-o doză de aproximativ 50 g/m2
Drumul principal rămâne cel preventiv, bazat pe întărirea gazonului și pe acoperirea constantă a contrastului microbian realizată cu produse pe bază de micorize, trichoderma și pseudomonas.
CAUZA îNGĂLBENIRII 4: LIPSA APEI
De obicei ne gândim la problema lipsei de apă în gazon exclusiv vara. Dar dacă iarna nu plouă mai mult de cinci sau șase săptămâni consecutive și gazonul ar putea suferi de această problemă.
În acest caz este necesară pornirea sistemului de irigare, furnizând aproximativ 5 litri de apă pe metru pătrat și având grijă la udare dimineața și numai în zilele în care temperaturile nu coboară sub zero pentru a preveni înghețarea apei și creând alte tipuri de probleme…
Pentru refacerea totală și definitivă a îngălbenirii va fi necesar să se intervină din nou la începutul primăverii prin fertilizarea înverzirii, folosind îngrășăminte menite să redEa culoarea, să stimuleze și să susțină creșterea vegetativă.
Îngrășămintele care trebuie utilizate (dar numai la sfârșitul iernii!) trebuie să conțină niveluri ridicate de azot, atât cu acțiune rapidă, cât și cu eliberare lentă.